Airbrush

Welkom in de wereld van de airbrush

Je kan verschillende airbrush voorbeelden vinden in de airbrush-galerij.

airbrush-gitaar

 

Airbrush op motorfietsen, airbrush op gitaren, airbrush op helmen, airbrush op harde wielcovers, airbrush op fietsen, airbrush op geweerkolven, bijna alles is mogelijk.

airbrush-tribal

 

Een airbrush werkt als volgt. (wikipedia)

De toevoer van lucht vanuit de compressor wordt via een ventiel die de luchthoeveelheid regelt doorgevoerd naar de airbrush. Door het venturi-effect komt er een onderdruk in de pen die de verf/inkt gelijkmatig in een nevel meezuigt en verspreidt op het te bespuiten object. De toevoer van de inkt/verf is te regelen door een naald die door de airbrush loopt via een trekker die men in kan drukken, voor luchttoevoer en achterwaarts of voorwaarts te bewegen voor verfaanvoer (dubbel actie airbrush). Zo is het mogelijk een zeer dunne lijn te spuiten maar ook kleinere oppervlaktes.

Voor het spuiten van grotere oppervlaktes zijn verschillende soorten airbrushes verkrijgbaar. Deze hebben dan een grotere sproeieropening en een groter reservoir. De techniek staat toe om zo twee verschillende kleuren regelmatig over elkaar te laten vloeien wat een zeer egaal en soms foto-realistisch effect geeft.

Er kan gespoten worden uit de hand maar ook wordt er veel gebruikgemaakt van maskers en sjablonen. Gespoten kan er worden met vele verschillende soorten verf of inkt en ander daarvoor bestemde artikelen. Bij het starten van een opdracht dient er eerst een zeer goede planning gemaakt te worden hoe en waar de diverse kleuren en schaduwplaatsen aangebracht dienen te worden.